Cuvant inainte

Valori locale, idei inovative. Cele două judeţe partenere, Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg...

 


se confruntă cu provocări şi probleme asemănătoare în ceea ce privesc posibilităţile de dezvoltare. Majoritatea acestor probleme au la origine poziţia geografică specifică. Această moştenire comună constituie baza unui şir de proiecte de cooperare, care încearcă să identifice acele componente comune care pot fi transformate în avantaje.

 

Identificarea posibilităţilor de dezvoltare şi valorificare a acestora este mai uşoară în comun, prin cooperare, şi presupune idei inovatoare. Inovaţia a fost lansată ca o idee de bază a Strategiei Lisabona, cel mai ambiţios obiectiv al Uniunii Europene. Strategia a fost amendată, obiectivele au rămas pentru deceniul nou, dar ideea de bază, necesitatea promovării ideii de inovare este evidentă. Această idee a fost preluată prin proiectul „Innostart - Crearea unei reţele de inovatori în dezvoltare regională între judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg", proiect finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013.

 

Prin instruiri şi vizite de studiu am stimulat formularea unor idei inovatoare, de care judeţele noastre au foarte multă nevoie. Susţinerea acestor idei este una dintre cele mai importante roluri ale dezvoltării regionale, din acest motiv specialişti în dezvoltare regională au fost implicaţi ca şi grup ţintă în activităţile prevăzute în proiect. Urmează ca diseminarea cunoştinţelor şi adunarea unora noi să se filtreze în munca de zi de zi a autorităţilor locale, astfel să avem o contribuţie reală la transformarea judeţelor noastre în zone cu mai multe centre de inovare în diverse domenii.

 

 

Pataki Csaba
presedintele
Consiliului Județean Satu Mare
Seszták Oszkár
Preşedinte
Adunarea Generală a Judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg